Tilbake til startsiden
Tilbake til startsiden

På slutten av 1960-tallet startet Asker kommune med å lage planer som innebar å ta i bruk Holsfjorden som fremtidig drikkevannskilde. Holsfjorden er på mange måter velegnet som vannkilde. Fra Tyrifjordens nordre ende går vannstrømmen rettlinjet langs fjordens nordvestre land til utløpet av Vikersund. Denne gjennomstrømmingen er svært gunstig for Holsfjordvannets kvalitet. Den endrer seg lite med årstidene. Både fysiske og kjemiske analyser viser at kvaliteten er veldig jevn, og det er heller ikke noen vesentlige endringer ned mot dypet. I månedsskiftet april/mai og november/desember har Holsfjorden fullsirkulasjon, stort sett ned til 15-30 meters dyp. Dette betyr at de dypere vannmassene er stabile over mange år og ikke utsatt for forurenset overflatevann. Temperaturen i de dypeste lagene holder seg hele året på rundt 4 grader

Asker og Bærum kommuner vedtok høsten 1979 å danne det interkommunale selskapet Asker og Bærum Vannverk (ABV). Det skulle realisere Holsfjordprosjektet, der hensikten var å ta vann fra Holsfjorden for å gi kommunene et tilskuddsvannverk. Anleggsstart for Holsfjordprosjektet var i 1983. Det innebar pumpestasjon på Toverud (se Detaljkart og bildene ovenfor), overføringstunnel og vannbehandlingsanlegg på Kattås. Holsfjordanlegget ble satt i drift i mai 1985. Asker kommune fikk fra da av dekket hele sitt drikkevannsbehov fra Holsfjordanlegget.

Nye krav til drikkevannskvaliteten i Norge på 1990-tallet medførte behov for bedre renseløsninger for vannet, og det kom etter hvert krav om at Holsfjordanlegget, som bare hadde klorering som desinfeksjon, måtte ha én hygieniske barriere til. Det ble da besluttet å bygge et nytt vannbehandlingsanlegg på Kattås med ultrafiolett bestråling (UV- bestråling) i tillegg til klordesinfeksjon. Det nye anlegget ble satt i drift i november 2008. Fra vannbehandlingsanlegget sendes vannet til det kommunale ledningsnettet i Asker og Bærum. Se øverste bilde.

Holsfjordanlegget har en kapasitet på 5400 kubikkmeter per time. Gjennomsnittlig vannproduksjon er 14−20 millioner kubikkmeter per år eller 40 000−60 000 kubikkmeter per døgn. Anlegget leverer (2020?) vann til hele Asker kommune og til 35 % av Bærums befolkning, Totalt leveres vann til omkring 100 000 personer.

For å kunne tilfredsstille de fremtidige kravene til drikkevannskvaliteten, bygger (2023) ABV et nytt anlegg ved Kattås for behandling av råvann fra Holsfjorden. Det nye anlegget skal kunne forsyne store deler av Asker og Bærum i 2050. Det skal møte fremtidige endringer i råvannskvaliteten som følge av at klimaendringene gir større og hyppigere nedbørsmengder, mer vind, mindre is, høyere temperatur og mer humus/farge i holsfjordvannet. Det nye vannbehandlingsanlegget skal bruke samme råvanntunnel fra Toverud. Det nye vannbehandlingsanlegget skal utformes som et fjellanlegg og plasseres i Ramsåsen vest for eksisterende vannbehandlingsanlegg ved Kattås.
Anlegget prosjekteres av Norconsult, forventes å stå ferdig 2025/2026. Det skal også bygges en avløpsledning fra Kattås til Billingstad. Dette er et miljøtiltak for blant annet å unngå lokale utslipp av råvann ved Kattås. Et slikt råvannsutslipp vil nemlig kunne overføre eventuelle fiskesykdommer fra Holsfjorden til vassdrag i Asker og Bærum.

I 2023 var samtidig arbeidet i gang med å bygge et anlegg som skal sikre Oslo drikkevann. Det består av et vanninntak fra Holsfjorden ved Vefsrud i Lier kommune. Fra Vefsrud skal det bygges en 19 kilometer lang råvannstunnel gjennom Lier, Hole og Bærum kommune til Huseby vest i Oslo. Deler av tunnelen som leder råvann fra Holsfjorden til Oslo vil gå under bakken fra kommunegrensen i Bærum under Røa til Huseby. Under Husebyskogen skal det bygges et topp moderne vannbehandlingsanlegg som skal kunne forsyne hele Oslos befolkning med rent drikkevann.


Det er gitt en oversiktlig og detaljert beskrivelse av vannverkene i Bærum i Vann til folket.


Kilde:

abvann.no

Sammendragsrapport om nytt vannbehandlingsanlegg

Vann til folket

Oslo kommune

Se også Detaljkart
Vannbehandlingsanlegget på Kattås 2009. Vi ser det øverste huset ved Ringikastet. Her foregår (2023) selve vannrensingen, både med ultrafiolett lys og klor.
Kilde: Bærum bibliotek

Kattås vannbehandlingsanlegg

Dette er det nederste huset, nærmest Kattås. Her er det en prosjektbase der det foregår planlegging av det nye vannbehandlingsanlegget som nå (2023) bygges.
Sett fra sydøst
. Bildet er tatt i 2020. Foto: Knut Erik Skarning
TOVERUD
Tunnelutløpet ved Kattås. Kilde: Vann til folket
Over: Tunnelprofil for vannoverføringen
fra Toverud ved Holsfjorden til Kattås
.

Til høyre: Rørene som ble montert ved Toverud

Nedenfor: Hvert av overføringsrørene har en diameter på 120 cm og en lengde på
8 meter. Kapasiteten til et slikt rør er 1440 liter i sekundet.

Kilde: Vann til folket
30. april 1985 ble Holsfjordanlegget satt i drift. Det var blant de største i Norge og ble feiret med en fest. Her bidro noen med sangtekster. Kilde: Vann til folket
Nytt anlegg var i 2023 under bygging i berget ved siden av eksisterende daganlegg på Kattås. Det vil benytte råvann fra Holsfjorden og vil få en kapasitet på 80 000 kubikkmeter per dag. Fjellanlegget vil bestå av kjemikaliehall, filterhall, desinfeksjon med klor og UV samt rentvannsbasseng. Det skal etableres en 4,5 kilometers avløpsledning fra Kattås til Billingstad. Norconsult er hovedkonsuent for prosjektet.
Kilde: Vann til folket
Parallelt med tunnelen som overfører vann fra Toverud ved Holsfjorden til Asker og Bærum, lages en ny tunnel som skal overføre vann fra Vefsrud ved Holsfjorden til Oslo. Her vises berørte områder.
Kilde: Ny vannforsyning i Oslo